23 maja 2016 ~ 0 Comments

Specyfik Maca

Każdy z nas usłyszał o macy. Jest to pokarm, jaki konsumują Żydzi w ciągu jednego ze swoich najistotniejszych świąt. W tym niedługim wpisie przyjrzymy się rzeczonemu produktowi.
maca jest zwykłym ludowym chlebem, który jest spożywany w trakcie święta paschy. Żydzi jedzą go w nawiązaniu do wypieku konsumowanego przez ich protoplastów w czasach okupacji egipskiej.
Jak produkuje się macę? Bardzo prosto, używa się celowo przygotowanej do tego celu mąki i nie korzysta się z zakwasu. Żydowskie prawo święte zabrania jego trzymania w domu w trakcie paschy. Pszenną mąkę należy połączyć z wodą, a potem wypiekać około osiemnastu do dwudziestu minut. Przeważnie modeluje się płaskie placki, których forma jest owalna, lub w kształcie kwadratu.

W współczesnych zmechanizowanych czasach maca jest coraz regularniej produkowana w sposób mechaniczny, co nie powinno nikogo zdumiewać.
Idzie podać jako nowinkę, że aż do połowy wieku XX-go na wschodzie europy królował pewien mit. Mówił on mianowicie, iż poświęcony żydowski chlebek powinien zawierać krew uśmierconych niemowląt. Pochodzi prawdopodobnie z zachodnich rejonów Europy. Jest to bezsprzecznie całkowita nieprawda, ponieważ krew jest dla pobożnych Żydów niekoszerna w wszelkiej postaci. Niestety, skutkiem rozpowszechnienia tego mitu było rozpowszechnienie się antysemityzmu podczas 2 wojny światowej.
Mam nadzieję, że zaciekawiłem czytelników problematyką ceremonialnie spożywanego przez starotestamentowych bochenka. Jest on niesłychanie apetyczny i jadam go stosunkowo częstona śniadanie. Polecam go spróbować każdemu, ponieważ bardzo kluczowe jest według mnie zgłębianie obcych gastronomii.

Comments are closed.